Is jouw kind snel boos?

Kind snel boos

Jouw kind heeft zoveel te leren en te ontdekken in deze wereld. Hij of zij staat voor veel uitdagingen. Uitdagingen die enorm kunnen frustreren. Het is heel normaal dat jouw kind af en toe eens flink boos wordt. Dat is zelfs goed voor zijn of haar ontwikkeling. Maar als jouw kind snel boos wordt, is het gebaat bij hulp.

Situaties waarin jouw kind snel boos kan worden

In onderstaande situaties kan jouw kind snel boos worden. Waarschijnlijk herken je er een of meerdere.

  • Jouw kind snel boos?Bij teleurstellingen
    ​Je kind moet stoppen met spelen (want het eten is klaar)
    Het verliezen van een wedstrijd
    ​Iets niet mogen
  • Onzekerheid
    ​Niet mee mogen spelen
    Kritiek krijgen (op gedrag)
    ​Het gevoel niet goed genoeg te zijn
  • Moeite met zich uiten
    Overprikkeld (overvraagd) worden
    ​Over zich heen laten lopen (moeilijk grenzen aangeven)
  • Angst
    Zich ​niet veilig voelen
    ​Boosheid om meer controle te krijgen (voor veiligheid)

Wat kun je doen als ouder?

​Jouw kind heeft weinig inzicht in zijn of haar emoties. ​Het is daarom belangrijk je kind te helpen zichzelf beter te leren kennen.
Dit begint met het accepteren van het probleem om vervolgens aandacht te hebben voor zijn of haar gevoels- en belevingswereld waarbij je vooral goed luistert. Luistert naar wat hij of zij zegt en laat zien. Samen het probleem benoemen en erover praten, geeft inzicht. Inzicht voor jou en voor jouw kind.

Ondersteunende vragen bij het gesprek met je kind zijn:

  • ​Wat was het moment dat je heel boos werd?
  • ​Wat gebeurde er net daarvoor?
  • ​Waar was je nou het meest boos over?

Jouw kind mag best eens boos zijn. Daarmee leert het grenzen aangeven en voor zichzelf opkomen. Dit maakt hem of haar weerbaarder en dat is goed voor het zelfbeeld en voor later. Wel is het belangrijk dat je kind niet te snel boos wordt. Een andere manier van boos worden kan daarbij helpen.

Anders boos worden 

Iets anders doen is makkelijker dan iets niet meer doen. Je kunt helpen om je kind op een andere manier boos te laten worden aan de hand van de volgende stappen:

  • ​Benoem de boosheid en veer mee
    Bijvoorbeeld: ​“Het is ook helemaal niet leuk om te verliezen he?”. Jouw kind voelt zich hierdoor begrepen en omdat jij er woorden aangeeft begrijpt het zijn eigen boosheid ook beter.
  • Is jouw kind snel boos?Laat je kind eerst volledig afkoelen
    ​Zolang je kind nog niet bedaard is, heeft het geen enkele zin om tegen hem of haar te praten. Er is gewoon geen ruimte voor.
  • Luisteren (ook bij verzet)
    Luister, als je kind tot rust gekomen is, naar wat het kind te zeggen heeft. Bij onacceptabel gedrag geef je een duidelijke ik-boodschap: “Ik heb liever niet dat je…”. Luister ook weer naar zijn of haar verzet hiertegen en reageer met een concrete vraag: “Dus je vindt het niet eerlijk dat …, maar je wil wel …”.
  • Laat blijken dat je wilt helpen
    ​Geef aan dat je graag wilt helpen en ga in gesprek. Vertel dat je het heel vervelend vindt dat hij of zij zo snel boos is.
  • Zoek naar manieren om te ontladen
    ​Spreek samen met je kind af wat hij of zij kan doen als er boosheid opkomt, bijvoorbeeld: weglopen, bewegen, muziek luisteren of tekenen. Hierdoor leert je kind sneller te schakelen waardoor je kind ook minder snel boos wordt.

Laat je kind weten dat boosheid met gedrag te maken heeft en niet met hem of haar als persoon. Je kind is dus eigenlijk niet boos, maar doet boos.

Vaardigheden aanleren om minder snel boos te worden

Het is mogelijk om jouw kind vaardigheden te leren waardoor hij of zij leert om boosheid anders te uiten. Zo kan je kind makkelijker omschakelen en minder snel boos worden. Graag help ik hierbij met Kids Groeipakket of de Ziezo Groepstraining.
Bel me gerust op 06-43540619 of vul onderstaand contactformulier in voor een vrijblijvende kennismaking.

Wordt jouw kind ook zo snel boos?
Graag help ik jouw kind naar een blijer leven.

Maak gratis kennis met mij