Wat kan ik doen als mijn kind buikpijn heeft?

buikpijn kind

Kinderen hebben vaak buikpijn. Als jouw kind buikpijn heeft, zijn er vele oorzaken mogelijk. Vaak wijst een buikpijnklacht naar een lichamelijk probleem, maar de psychische problemen moeten bij buikpijn niet onderschat worden. In deze blog lees je wat je het beste kunt doen als je kind buikpijn heeft.

Buikpijn van je kind bij een lichamelijk probleem

kind buikpijnAls je kind klaagt over buikpijn ga je eerst na of het iets lichamelijks kan zijn. Misschien dat zijn of haar lichaam ergens heftig op reageert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bepaalde voeding (kruiden), medicijngebruik of een beginnende blindedarmontsteking.

Indien jezelf de pijn niet kunt achterhalen en je kind blijft klagen, is het verstandig om contact op te nemen met jullie huisarts. Raadpleeg bij een aanhoudend gebrek aan eetlust, misselijkheid, koorts, verstopping, diarree, blaas-(plas) problemen en plotseling opspelende pijn altijd een arts.

Als de huisarts geen aanwijsbare lichamelijke oorzaak kan vinden, moet het te maken hebben met een psychische oorzaak.
Ga er dan niet meteen van uit dat jouw kind zich maar aanstelt. Een kind kan werkelijk fysieke pijn in zijn of haar buik voelen door een bepaalde emotie.

Buikpijn van je kind bij een psychisch probleem

Veel drukte, opwinding, angst of zorgen van jouw kind kunnen een weerslag op hem of haar hebben. Onderschat niet hoe goed kinderen jouw angst en zorgen kunnen voelen. Jouw kind heeft naast voeding ook veel prikkels vanuit de buitenwereld te verwerken. Het niet kunnen uiten van emoties kan invloed uitoefenen op het spijsverteringskanaal en buikklachten veroorzaken. Ga samen met je kind na of het misschien ergens bang voor is of verdrietig over kind met buikpijnis. Het kan heel goed zijn dat jouw kind zich erg gespannen voelt. Bijvoorbeeld voor een eerste schooldag (na een zomervakantie).

Buikpijn bij jouw kind kan dus een uiting zijn van het feit dat hij of zij iets wat er aan zit te komen heel moeilijk vindt.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • de ziekte van een gezinslid
  • een overleden dierbare
  • het scheiden van ouders
  • financiële problemen thuis
  • te hoge verwachtingen
  • problemen op school

Praat over gevoelens al je kind buikpijn heeft​​

​Accepteer de buikpijn van je kind en ga ervan uit dat het echt is wat je kind ervaart. Vertel je kind dat zijn of haar buik werkt als een soort alarmsignaal dat hem of haar alleen maar sterker maakt. Luister goed naar je kind en praat over gevoelens. Stel niet te hoge eisen en ga samen na hoe moeilijke dingen makkelijker kunnen worden.

Praten over spanning, verlicht spanning. Samen afleiding zoeken of ontspannings-oefeningen doen, kan ook goed helpen voor je kind.

Komen jullie er samen niet uit?

Als de huisarts niets gevonden heeft en het lukt niet om er samen met je kind uit te komen, dan help ik jullie heel graag. Met mijn persoonsgerichte coaching kan ik jouw kind heel gericht verder helpen.

Heeft jouw kind last van buikklachten en lijkt er geen oplossing mogelijk?
Neem dan contact met me op voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ja, ik wil een vrijblijvend gesprek