Kindercoach in Friesland

​Op een prachtig eiland in de tropische South Pacific begon mijn leven als dochter van een Nederlandse tropenarts en mijn prachtige, chocoladebruine moeder. Foto’s van een blanke baby met grijze ogen en zwart haar verraadden toen direct mijn Nederlandse afkomst.
Mijn kindertijd zette zich voort in West Afrika (Liberia) waar ik veel mooie herinneringen aan heb. Ik had daar als peuter veel vrijheid en elke dag was een avontuur.

Nederland was erg wennen

Kindercoach FionaToen ik vijf was besloten mijn ouders zich met hun jonge gezin te settelen in Nederland. De overgang van het ene naar het andere continent was voor mij een heftige omschakeling. Ik kwam terecht in een wereld vol beperkingen en moest enorm wennen aan het grote cultuurverschil. Door het vele buitenspelen leerde ik de Nederlandse taal snel, maar de Nederlandse gebruiken waren wel een heel andere koek voor mij. Met de vrijheid die ik gewend was, rende ik dwars door rozenperken heen maar dat scheen niet te mogen. In die tijd hadden we speciale kleren voor het buitenspelen en dat vond ik heel raar.

Het kindercoach gemis

In Nederland mocht ineens heel veel niet meer en mijn wereld werd ineens een stuk kleiner. Hierdoor werd ik heel opstandig en een grote uitdaging voor mijn moeder. Mijn vader verruilde zijn tropenjas voor een witte jas die hem later toch niet paste. Dit gaf enige mate van stress omdat hij toch moest zorgen voor brood op de plank.

Ik kan me voorstellen dat een kindercoach een grote steun voor mij als kind was geweest. Dan zou mijn basisschooltijd een stuk relaxter verlopen zijn voor mij en mijn ouders. Terugkijkend zie ik een kind dat zich uiteindelijk geconformeerd heeft aan de keurige maatstaven in deze wereld.

Mijn coachende rol in onderwijs

Ik groeide op met sport, tekenen en muziek maken. Aangezien ik van beweging hield, was de stap naar het bewegingsonderwijs snel gemaakt. Inmiddels ben ik ruim zesentwintig jaar gym juf op de verschillende basisscholen, sportverenigingen en zwemschool geweest.​ Ik vind het heerlijk om te zien hoe kinderen in het bewegingsonderwijs hun eigen kunnen leren kennen. In mijn lessen stelde ik ze graag voor uitdagingen en het verleggen van hun grenzen. Kortom groei.

Mijn rol als kindercoach in Friesland

Binnen dit reguliere basisonderwijs kreeg ik steeds vaker te maken met kinderen die in hun dagelijkse leventje vastliepen door problemen. De samenleving is zo veeleisend geworden dat veel kinderen moeite hebben zich staande te houden. Op school of thuis is het vaak niet mogelijk om deze kinderen intensiever te begeleiden en een extra steuntje in de rug te geven. Een kindercoach had mij als kind net dat steuntje in de rug kunnen zijn. Gelukkig ben ik er nu voor deze kinderen. Begin 2015 heb ik de opleiding kindercoaching bij BGL & Partners succesvol afgerond.

Ik geloof dat de toekomst van de wereld om ons heen sterk afhangt van een beter begrip van onze innerlijke wereld. Ik wil daarom een brug slaan tussen de innerlijke wereld van het kind en de wereld om hem of haar heen.

Mijn passie ligt in het ondersteunen van kinderen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en veerkracht, zodat ze vol vertrouwen hun weg kunnen vinden in een steeds veranderende wereld. Met een empathische benadering en een focus op empowerment help ik hen hun eigen unieke pad te ontdekken en te bewandelen.

Mijn eigen ervaring als kind uit een tweede huwelijk heeft mijn betrokkenheid bij het begeleiden van kinderen in scheidingssituaties sterk gevormd. Ik ben vastbesloten om hen te helpen verbonden te blijven met zichzelf en hun ouders, zodat ze met vertrouwen de toekomst tegemoet kunnen treden. Deze toewijding is gegroeid uit de veelvoorkomende thema’s die ik tegenkwam in mijn praktijk.

Wat je ook van mij moet weten

  1. Is dat ik een kaartfeestje met mijn man en mijn drie musketiers (zonen) niet wil missen (en altijd verlies)
  2. Is dat ik in mijn dromen kan vliegen, net als Peter Pan
  3. Is dat ik graag ren over de mountainbikepaadjes in het bos
  4. Is dat ik het liefst luister naar akoestische muziek met mannenzang
  5. Is dat ik op de muren in de kamer van mijn jongste zoon een oceaan geschilderd heb
  6. Is dat jouw verhaal zich als een film in mijn hoofd afspeelt
  7. Is dat ik bijna iedere dag de zon groet, gevolgd door een stiltemoment
  8. Is dat ik iedere winter uitkijk naar schaatsen op natuurijs en
  9. dat de zeilpassie van mijn man mijn uitdaging is.

‘Geef elk kind een coach en over 20 jaar ziet de wereld er veel beter uit’
(quote van Jeannet Bakker)


Wil je nog meer over mij weten of heb je vragen over mijn ontdeksessie of Kids groeipakket?
Neem dan gerust even contact met mij op.