Doe jij ook vaak van alles tegelijk waardoor jouw kind aandacht tekort komt? Een kind heeft feilloos door wanneer het wel of niet jouw volle aandacht heeft. Jouw kind wil graag dat je volledig aanwezig bent bij elk nieuw moment in zijn of haar leven. Hoe vaak ben jij dan echt mindful?
Mindfulness: Gericht aandachtig zijn
Waarschijnlijk heb je weleens van mindfulness gehoord. Het betekent eigenlijk dat je heel bewust in het moment aanwezig bent en handelingen niet naast elkaar, maar na elkaar doet. Vanuit een open en vriendelijke houding ervaar je dan de dingen in het dagelijks leven zonder er een oordeel over te hebben.
Het steeds opnieuw je volledige aandacht richten op één bezigheid brengt veel rust in je drukke leven. Dit werkt ook door bij je kinderen, want zij nemen automatisch jouw bewuste kijk over. Kinderen kopiëren nou eenmaal hun ouders. Natuurlijk is het ook extra fijn als je kind volledig jouw aandacht krijgt en die niet hoeft te delen met je telefoon, computer, krant etc.
Gerichte aandacht is een keuze die je steeds opnieuw kunt maken. Aan jou de keus dus om je kind wel of niet jouw volle 100% aandacht te geven. Weet dat je kind persoonlijk meer groeit als je hem of haar meer aandacht geeft. Mijn motto ‘Wat je aandacht geeft, groeit’ is hier zonder meer van toepassing.
Oefenen met mindful zijn
Natuurlijk heb je als ouder ook een huishouden, werk, vrijetijdsbesteding en een sociaal leven. Met je gedachten ben je vaak bij wat nog komen gaat of wat er nog geregeld moet worden, terwijl je het meest geluk juist in het hier en nu ervaart.
Aandachtig aanwezig zijn begint met de bewustwording van je ademhaling. Hierdoor word je je meteen bewust van je eigen (on)rust. Je ademhaling is altijd in het hier en nu en als jij je op je ademhaling focust, ben jij dat ook. Focus op je ademhaling, het brengt je gedachten tot bedaren en geeft je rust. Met deze rust in jou kun je er beter zijn voor je kinderen.
Schudbolletje: Mindfulness voor kinderen
Tijdens mijn kindgerichte coaching haal ik regelmatig mijn schudbolletje met de stilzittende kikker en glinsters tevoorschijn. Dit doe ik vooral bij onrustige kinderen met concentratieproblemen. Het kind mag de bol
schudden en dan op tafel zetten. Samen kijken we naar de neerdwarrelende goudglinsters die op de bodem stil blijven liggen. De goudglinsters gebruik ik als metafoor voor alle gedachten die in het kind omgaan en de stilzittende kikker vertegenwoordigt het kind.
Als je stil bent en je eigen ademhaling hoort dan gaan alle gedachten vanzelf liggen waardoor je jezelf beter kunt zien. Toen alle gedachten dwarrelden had je maar weinig zicht op jezelf. Nu alle gedachten op de grond liggen, ben je er meer de baas over. Vanuit rust kies je waar je wel of niet aan wilt denken.
Mindfulness kan jouw kind helpen om:
- thuis en in de klas meer rust te ervaren
- een betere concentratie te ontwikkelen
- aardiger te worden voor zichzelf en anderen
- meer zelfvertrouwen te krijgen
- minder snel een oordeel te hebben
- minder impulsief te reageren
- beter met gevoelens om te gaan
Er valt dus veel te behalen met het bewust stil zijn en je aandacht richten!
Mindfulness en opvoeden
Als je mindful bent in de opvoeding van je kind dan:
- luister je met volle aandacht
- veroordeel je jezelf en je kind niet
- ben je je meer emotioneel bewust van jezelf en je kind
- las je bij negatief gedrag een pauze in voordat je reageert
- heb je mededogen met jezelf en je kind
Graag help ik jou en jouw kind om meer mindful te worden. Vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan. Ik help jullie graag.
Ja, ik wil een vrijblijvend gesprek