Ieder kind verdient een leven waar hij of zij tevreden mee is. Een leven waarin hij of zij elke situatie vol zelfvertrouwen tegemoet treedt. Toch hebben veel kinderen last van faalangst. Als jouw kind faalangst heeft, dan is het belangrijk om te weten waar het vandaan komt en wat je eraan kunt doen.
Wat is faalangst nou precies?
Faalangst is de angst dat je niet aan de gestelde verwachtingen kunt voldoen. Het functioneren van je kind kan hierdoor flink worden belemmerd.
Het heeft dus te maken met de verwachtingen van anderen. Belangrijk is dan ook dat je bij je kind nagaat of zijn of haar gedachten over deze verwachtingen wel kloppen.
Het is belangrijk dat jouw kind weet dat je mag falen en dat je door het maken van fouten juist het allermeeste leert. Alleen door te proberen kun je leren.
Soorten faalangst bij een kind
Je herkent vast een of meerdere van onderstaande faalangsten bij je kind:
- Motorische faalangst
Door een grote hoeveelheid spanning blokkeert je kind volledig tijdens een sportprestatie of optreden (plankenkoorts). - Sociale faalangst
Je kind is bang voor wat anderen over hem of haar denken, waardoor hij of zij moeilijk (nieuwe) contacten legt. Je kind is bang om een ander teleur te stellen. - Cognitieve faalangst
Je kind twijfelt enorm aan zijn of haar eigen kunnen, waardoor hij of zij bij toetsen of presentaties op school volledig blokkeert. - Verborgen faalangst
Bij deze vorm legt jouw kind door perfectionisme de lat zo hoog dat het ongezond veel spanning geeft.
De kracht van denken
Als jouw kind een faalangstig beeld van de werkelijkheid heeft, is het niet meer de baas over zijn of haar gedachten. Het gevoel om geen controle te hebben, maakt je kind wanhopig maar het negatieve beeld klopt niet met de werkelijkheid. Het klopt niet hoe jouw kind denkt over hoe een ander hem of haar ziet. De faalangst is onterecht. Het is zaak om niet-reële beelden en negatieve gedachten door reële beelden en helpende gedachten te vervangen.
Als het innerlijke beeld van jouw kind verandert, zullen alle faalangst problemen worden opgelost. Hierdoor krijgt hij of zij meer controle en meer controle geeft zelfvertrouwen.
Tip: Spreek met je kind af dat hij of zij tijdens een stressmoment bewust denkt aan een fijne herinnering. Dit maakt het donkere beeld lichter en neemt het gevoel achter de faalangst voor een groot gedeelte weg. Bedenk eventueel samen een herinnering.
Mijn kindgerichte coaching bij faalangst
Mijn kindgerichte coaching is gericht op het relativeren van gedachten en omstandigheden. Door anders te kijken, krijgt je kind eerder een realistische ervaring, waardoor hij of zij met deze fijne ervaring (en meer zelfvertrouwen), op een volgende ervaring afstapt. In een daaropvolgende ervaring heeft je kind dan nog meer zelfvertrouwen. Ik coach het zelfvertrouwen van je kind omhoog en de faalangst omlaag.
Ook zoom ik in op jouw kinds kwaliteiten en talenten, waardoor het inziet wie hij of zij werkelijk is. Naast een inhoudelijke en cognitieve benadering, is mijn coaching vooral emotioneel en sociaal gericht. Het is mijn missie om, met de juiste aandacht en handvatten, jouw kind te laten groeien!
Wil je dat de faalangst van je kind tot het verleden behoort?
Maak dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.