Verveling in de zomervakantie, wat te doen?

Verveling in de vakantie

Ieder jaar weer zijn kinderen zwaar aan de zomervakantie toe. In veel gezinnen moet er nog van alles geregeld worden rondom oppas en opvang alvorens de zes á acht vakantieweken goed kunnen beginnen. Eindelijk is het vakantie, maar voor veel kinderen duren die weken best heel lang en verveling ligt dan op de loer.

De verveling slaat toe

Verveling in de zomervakantieNa een aantal weken begint je kind te roepen dat hij of zij zich verveelt. Leuke ideeën die je aandraagt worden stom gevonden. Misschien gaat je kind wel zeuren, om je heen hangen of je mateloos irriteren. Het is belangrijk om te ontdekken waar de verveling bij je kind vandaan komt en hoe je je kind kunt helpen om weer van dit vervelende gevoel af te komen.

Bij verveling weet je kind niet wat het moet doen of vindt hetgeen wat er wel te doen is, niet leuk genoeg. Het geeft een onaangenaam gevoel als het lijkt alsof de tijd stilstaat en dat je niet weet hoe je de dagen door moet komen.

Waardoor ontstaat verveling?

Het is helemaal niet slecht als jouw kind zich af en toe eens verveelt. Dit is zelfs goed voor zijn of haar ontwikkeling. Verveling moet alleen niet erg vervelend gaan worden. Dan is het goed om na te gaan waardoor deze vervelende periodes van verveling ontstaan.

​Een aantal oorzaken voor vervelende verveling op een rijtje:

  • Het vertrouwde ritme valt plotseling weg bij vakantie. Van een vaste invulling van school, sport, huiswerk naar de vrijheid en van ineens niets meer hoeven. Vriendjes en vriendinnetjes gaan met vakantie en al die vrije dagen zijn ineens heel onduidelijk. Je kind kan even zijn of haar draai niet meer vinden.
  • Je kind wordt te weinig uitgedaagd en krijgt te weinig prikkels (door speelgoed of activiteiten). En dan is het ook nog eens hondenweer buiten.
  • Je kind vindt het moeilijk om alleen te spelen en zou dit het liefst samen met jou doen (maar jij hebt even geen tijd).
  • Keuzestress: je kind heeft zoveel mogelijkheden, ideeën en speelgoed, dat het niet kan kiezen.
  • Jouw kind kan niets zelf verzinnen, omdat alles altijd al voor hem of haar wordt uitgedacht en geregeld.

VervelingVerveling is eigenlijk een mooi leermoment voor je kind. Je kind wordt met zichzelf geconfronteerd en moet zelf zorgen dat hij of zij zich weer fijner gaat voelen. Er wordt een beroep gedaan op de zelfstandigheid en de creativiteit waardoor hij-/zijzelf verantwoordelijk wordt voor zijn of haar gevoel. Geef je kind de ruimte om dit te ontwikkelen.


TIP:  Maak in (voor) de vakantie samen met je kind een lijstje met activiteiten die
       jouw kind leuk vindt om te doen en waar hij of zij vrolijk van wordt. Hang dit
       lijstje op een zichtbare plek zodat je kind hier iets van kan kiezen als hij of zij
       zich verveelt.

​Bel mij gerust voor meer gratis tips: 06 43540619. Ik heb er nog een heleboel. 

Coaching bij vaak en lang vervelen

Over het algemeen duurt verveling nooit heel lang omdat kinderen van nature ondernemend zijn.
Als jouw kind zich wel heel vaak en heel lang verveelt, kan er meer aan de hand zijn. Van te weinig uitdaging kan jouw kind gedemotiveerd raken, waardoor verveling een soort houding wordt. Jouw kind kan zich lusteloos en depressief gaan voelen als hij of zij niet wordt gezien in zijn of haar behoeften. Ook kan het zijn dat jouw kind zich vaak verveelt omdat het zo bang is om tijdens het spelen fouten te maken dat hij of zij spelen maar helemaal vermijdt.

Is jouw kind humeurig en wil het niks ondernemen?
Laat hem of haar dan weer ondernemend en vrolijk worden met mijn Kids groeipakket.

Neem gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Ja, ik maak graag gratis kennis