Wees als een lotusbloem

Wist je dat deze bloem prachtige symbolische betekenissen heeft die al vanuit de tijd dateert van de Oude Egyptenaren? Ook in het Hindoeïsme, Boeddhisme en de psychologie neemt deze bloem een symbolische plek in. In dit blog vertel ik je over het verhaal achter mijn logo.

De lotusbloem

De lotusbloem is een soort waterlelie waarvan de wortels begraven zitten in de modder en in het slib van meren en vijvers. De mooie bloem ontspringt uit moerassen of uit moerassige streken en voedt zich met de modder.

Puurheid en zuiverheid

Ondanks dat de lotusbloem in moerasachtige wateren groeit blijft er nooit water of modder aan de blaadjes hangen. Dit zelfreinigende vermogen van de bloem wordt ook wel het ‘lotuseffect’ genoemd.

“Just like the lotus
We too have the ability
To rise from the mud
Bloom out of the darkness
And radiate into the world”

 

 

Symbool voor leven

Door haar lange bloeitijd staat de lotusbloem ook symbool voor leven. Als ze eenmaal haar bloem heeft geopend, bloeit ze het hele jaar. Zodra de zaden rijp zijn zal de bloem voorover buigen en zijn zaden in het water laten vallen. Onder water op de bodem nestelen de zaden zich in. Hierna groeit een nieuwe bloem een weg naar boven.

Deze hele cyclus vanaf het nestelen van de zaden tot het ontpoppen van de bloem staat ook symbool voor innerlijke groei en de weg naar verlichting.

Vanuit de duisternis ontpopt zich een pure bloem, onaangetast door de duisternis waaruit zij haar weg naar het licht heeft gevonden.

 

De bloem leeft in het licht met haar wortels in het duister. Duisternis staat hier voor het verleden. Het verleden zal er altijd zijn. Boven water verbind de lotusbloem zich met de elementen lucht en vuur (de zon). Samen met de elementen aarde en water ontstaat er een ultieme verbinding tussen de vier elementen.

May I live like the lotus at ease in the muddy water

 

Zo staat de levenscyclus van de lotusbloem voor veerkracht en innerlijke groei. Het vermogen om tegenslag te veranderen in een mogelijkheid. Veerkracht helpt je om emotionele pijn en grote tegenslagen te overwinnen. Innerlijke groei stappen.

Ik geloof dat de toekomst van de wereld om ons heen sterk afhangt van een beter begrip van onze innerlijke wereld. Mijn missie is dan ook kinderen en hun ouders te ondersteunen in hun groeiproces. Ik wil daarom een brug slaan tussen de innerlijke wereld van het kind en de wereld om hem of haar heen. Innerlijke groei is een levensproces.

Wees als een lotusbloem, met de kracht om elke dag herboren te worden en tegenslag te overwinnen.

 

Zie jij dat je kind al een lange periode moeite heeft met bepaalde emoties of in een moeilijke periode zit en vastloopt? Heb je al allerlei pedagogische tips en trucks geprobeerd en niets werkt? Sterker nog je ziet je kind in een neerwaartse spiraal afglijden? Dan kan ik helpen jouw kind een boost te geven zodat hij of zij weer vooruit kan. Klik op onderstaande button.

Ja, ik wil vrijblijvend kennismaken